Daguitstap naar de westhoek

Beste biervrienden,

Om het eens over een andere boeg te werpen zouden wij jullie ditmaal graag uitnodigen voor een uitstap naar de Westhoek waarvoor wij speciaal een bus hebben ingelegd. Tijdens deze uitstap wensen we jullie mee te nemen naar Wervik om het nationaal tabaksmuseum te bezoeken. Vervolgens gaan we naar ontmoetingscentrum ‘In de vrede’ te Westvleteren, waar jullie allen het befaamde bier Westvleteren 12 kunnen degusteren (tevens enkele jaren geleden uitgeroepen tot het beste bier ter wereld door Time Magazine). Om de dag te vervolledigen brengen we ook een bezoek aan brouwerij Sint-Bernardus te Watou. Hieronder kunnen jullie het dagprogramma terugvinden:

Dagprogramma

7u30Vertrek Gemeentehuis Nossegem
7u50 Vertrek Kerkplein Zaventem
9u30 Aankomst Nationaal Tabaksmuseum Wervik
Koffie in café “In den groten Moriaan”
10u00 Rondleiding in het museum
11u45 Degustatie van het Moriaan Bier “In den groten Moriaan”
12u15 Vertrek naar Westvleteren
13u00 Aankomst In De Vrede te Westvleteren
Hier hebben jullie de gelegenheid om een kleinigheid te nuttigen en het
bekende bier van de trappisten van Westvleteren te degusteren
13u50 Aankomst St-Bernardus
14u00 Start rondleiding
Rondleiding in de brouwerij + hopvelden
Uitleg van het brouwproces aan de hand van een film
Degusteren van 4 bieren in het ontmoetingscentrum
16u30 Vertrek richting Zaventem
18u30 Aankomst Kerkplein Zaventem
18u45 Aankomst Gemeentehuis Nossegem

Prijs

Leden: 28 EUR
Niet-Leden: 35 EUR

Niet inbegrepen: eten en drank te Westvleteren en fooi chauffeur

Inschrijven = bevestingen via info@vriendenvanhetbier.be en storten van de juiste som op 001-5251410-03 voor 22 augustus 2011. Storting is inschrijvingsbewijs! De plaatsen zijn beperkt dus wees snel (maximum 30 personen)

Wij hopen jullie te mogen verwelkomen op de bus!

De Vrienden Van Het Bier

BBQ!!!!

Beste Vrienden van het Bier,

Bij mooi weer, terrasje, drankje hoort uiteraard ook BBQ! Daarom willen wij jullie graag weer uitnodigen voor onze jaarlijkse BBQ.

Het recept is simpel: bier, lekker eten en een goede sfeer. De liefhebbers worden op zondag 17 juli om 12 uur verwacht in café Hotel Z.

Onze leden kunnen hun buik reeds rond eten voor 14 euro en onze niet-leden voor 18 euro, extra reden dus om u lid te maken! Voor dit mooie bedrag krijgt u een aperitief met hapje, vier stukken vlees en een dessert. Een aangepaste bierselectie behoort uiteraard ook tot het menu.

Inschrijven kan tot 10 juli via de gebruikelijke weg: info@vriendenvanhetbier.be of aan de toog in Hotel Z.

Tot dan!

De Vrienden van het Bier

PS: vergeet alvast niet het streekbierenweekend in uw agenda te zetten: 14, 15 en 16 oktober 2011 in zaal 'De Koperen Kraan' te Nossegem!

Uitstap met de Fiets

Beste Vrienden van het Bier,

Op zondag 12 juni trekken we er op uit met de fiets! We voorzien een tocht van een kleine 35km, aan een gezapig tempo komt dit overeen met een ritje van zo’n drie uur.

Waar we naartoe gaan houden we voorlopig geheim, maar we zouden de Vrienden van het Bier niet zijn als het niets met bier te maken zou hebben. En om de minder sportieve bierliefhebbers gerust te stellen kunnen we u verklappen dat het parcours volledig vlak is. Maar om ongemakken te voorkomen zouden we toch willen vragen er zorg voor te dragen dat je fiets goed in orde is.

Concreet wordt er afgesproken om 13u op het Kerkplein te Zaventem. Er wordt dan zo snel mogelijk vertrokken na het inladen van de fietsen, waarvoor een veilig vervoersmiddel voorzien wordt. We schatten om 14u te kunnen vertrekken op onze startplaats en zullen dan mits enkele tussenstops, waarbij u de kans krijgt een drankje te nuttigen, rond 18u aankomen op onze eindbestemming. Hier kunnen diegenen die interesse hebben nog een plaatselijk biertje degusteren en zelfs van een kleine tot uitgebreide maaltijd genieten (op uw eigen schaal en kosten). Om praktische redenen vragen we u wel bij inschrijving te vermelden of u al dan niet wil blijven eten.

De prijs voor dit alles? Voor leden bedraagt dit een schamele 4 euro, voor niet-leden bedraagt dit 8 euro. Hierin zijn drie consumpties inbegrepen, alsook kleine versnaperingen op onze eindbestemming.

Inschrijven is verplicht en kan tot en met 7 juni via info@vriendenvanhetbier.be. Voor praktische inlichtingen kan u op ditzelfde adres terecht

We kijken er alvast naar uit u daar te zien. Tot dan!

Groeten,

De Vrienden Van Het Bier

Tour de Gueze

Beste vrienden van het bier,

Via deze weg hadden we jullie er graag nog eens aan herinnerd: binnen exact een week is het weer zover! Op zondag 1 mei vindt de 8ste editie van de “Tour de Geuze” plaats, een organisatie van HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren. Op zondag zetten de 8 HORAL-leden: Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel en Timmermans hun deuren open.

8 brouwerijen/stekerijen is net iets teveel om op 1 dag aan te doen, daarom hebben wij gekozen een bezoekje te brengen aan De Cam en Boon. Nadien springen we binnen in het Labierint, het biercafé te Linkebeek, uitgebaat door Steven Crabbé (aka Steven Carré) voor een boterham met plattekaas! (Ja, je kan er ook iets drinken…)

Even praktisch nu:

Wanneer: zondag 1 mei, 13uur Waar: vertrek op het marktplein te Zaventem Leden: GRATIS! Niet-leden: 5€ Inschrijven via info@vriendenvanhetbier.be of bij een van onze bestuursleden

Hopelijk tot dan,…

Resultaten Proeverij Pilsbieren

Dit zijn ze dan eindelijk, de resultaten van onze pils bieren proeverij, zoals "verwacht?" schiet de Bel Pils er boven uit

De vrienden van het bier

Brouwerijbezoek Moortgat

Beste Vrienden van het Bier,

Op 9 april 2011 plannen wij opnieuw een brouwerijbezoek. Deze keer hebben we ervoor gekozen om Brouwerij Moortgat gelegen te Breendonk te bezoeken. We hebben al enkele keren kleine, artisanale brouwerijen bezocht en deze keer gaat onze voorkeur naar één van de grotere brouwerijen namelijk Moortgat die o.a. de bieren Duvel, Maredsous en Liefmans brouwt.

Wat mag u verwachten ? Het brouwerijbezoek begint met een filmvoorstelling die ons meer info geeft over de geschiedenis van de brouwerij Duvel-Moortgat en gunt ons tegelijkertijd een blik op die delen van het brouwproces die omwille van veiligheidsreden niet toegankelijk zijn.

Vervolgens start de toer doorheen de brouwerij. We bezoeken o.a. de brouwzaal, de cilindroconische tanks en de bottelarij. Het bezoek eindigt met een productdegustatie, want een bezoek aan een brouwerij afsluiten met een droge keel dat zou pas zonde zijn!

Wacht zeker niet te lang, want er is slechts plaats voor 20 geïnteresseerden! Snel inschrijven is dus de boodschap! Via deze mail, die u als lid exclusief als eerste ontvangt, heeft u nu al de kans om u in te schrijven. Haast je dus om je in te schrijven via info@vriendenvanhetbier.be

Het bezoek vindt plaats op 9 april 2011. We spreken af om 13u op de markt in Zaventem. De prijs bedraagt 5 euro voor leden en 8 euro voor niet leden.

De Vrienden Van Het Bier

Blind Proeven Pilsbieren

Beste Vrienden van het Bier,

Op zaterdag 12 maart 2011 zouden wij u opnieuw graag willen uitnodigen voor een proeverij.

Het zal niet zomaar een proeverij zijn, maar een proeverij waarbij we al onze zintuigen zullen laten spreken.

Wij willen u immers graag laten kennismaken met wat men noemt ‘blind proeven’ en dan meer bepaald het blind proeven van Pilsbieren.

U zal ongetwijfeld al ooit wel eens mensen hebben horen discussiëren over ‘Wat is nu de beste pils, Jupiler of Stella?’, of hebt u hier misschien ooit zelf aan deelgenomen?

Wij vroegen ons af of we allemaal wel objectief genoeg zijn als het op ons favoriete Pilsbier aankomt. Laten we ons niet te vaak leiden door principes, vooroordelen of andere meningen?

Tijdens deze proefsessie komen we het allemaal te weten! Wij zullen u 10 verschillende ‘pintjes’ aanbieden, waaruit u samen met alle andere deelnemers het beste Pilsbier zal kiezen.

Wie weet zit ook uw favoriete Pils ertussen! Zal u erin slagen om het te herkennen?

Deze proeverij zal doorgaan in Kaffee Hotel Z te Zaventem om 20u. De prijs bedraagt 4 euro voor leden en 8 euro voor niet leden. Inschrijven is gewenst via info@vriendenvanhetbier.be.

Hopelijk mogen wij jullie allen verwelkomen op deze interessante avond.

Tot dan!

Vrienden van het Bier.

Evi Raes

Vernieuwing Lidmaatschap 2011

Beste vriend(in) van het bier,

Nu de sint en zijn pieten terug richting Spanje verkassen kunnen we met een gerust geweten het vizier op de kerstperiode richten. Tijd dus om de versiering van zolder te halen, een cadeautje voor man- of vrouwlief te beginnen zoeken en vooral ook om de kerstmarkten af te schuimen. En als u aan kerstmarkt en aan schuim denkt, dan denkt u uiteraard ook aan ons: naar jaarlijkse gewoonte zullen wij namelijk ook dit jaar onze vereniging vertegenwoordigen op de kerstmarkt te Zaventem. U kan ons komen bezoeken op zaterdag 18 december op het Marktplein te Zaventem, alwaar u van 15u tot 23u bij ons terecht kan voor een aantal lekkere kerstbiertjes te komen degusteren. En wat meer is: u ontvangt er zelfs eentje gratis indien u zich de avond zelf lid maakt van onze vereniging! Meer dan reden genoeg dus om ons te vereren met uw gezelschap. Voor het gemak geven we u hieronder nog een woordje uitleg over lid worden van onze vereniging:

Lidmaatschap geeft u recht op korting op al onze activiteiten en u bent ook automatisch lid van Zythos vzw (meer info: www.zythos.be). Wij menen u het afgelopen jaar een mooi aanbod activiteiten gepresenteerd te hebben, en streven ernaar van volgend jaar niets minder te doen.

De voorwaarden blijven dezelfde:

A-lid: 15 €

  • Lid van Vrienden van het Bier en Zythos vzw (voor het jaar 2010).
  • 3-maandelijks tijdschrift "de Zytholoog"
  • Diverse voordelen op activiteiten van Vrienden van het Bier en andere bierclubs

B-lid: 10 €

  • Dit B-lidmaatschap is enkel van toepassing op personen die op hetzelfde adres als een A-lid wonen. Enkel als bijvoorveeld je pa, ma, zoon, dochter, vriend, vriendin... al A-lid is kan je dus dit soort lidmaatschap aanvragen.
  • De voorwaarden zijn volledig hetzelfde als bij een A-lidmaatschap, het enige verschil is dat je het driemaandelijks tijdschrift "de Zytholoog" niet ontvangt. Je ontvangt natuurlijk wel je Vrienden van het Bier en Zythos lidkaart met de daaraan verbonden voordelen.

Mochten wij u niet persoonlijk kunnen begroeten op de kerstmarkt dan wensen wij u nu alvast een zalig kerstfeest toe, alsook een prachtig nieuw jaar.

Vriendelijke groeten,

De Vrienden van het Bier

Proeverij Geuze en Oude Kriek (Jef Van Den Steen)

Beste vrienden van het bier,

Na ons succesvol streekbierenweekend is het op vrijdag 12 november alweer tijd voor een proeverij.

Voor deze proeverij van ditmaal Geuze en Oude Kriek hebben wij Jef Van Den Steen kunnen strikken. Hij zal ons dan ook onderhouden met uitleg over de geschiedenis en het brouwproces, en dit begeleid door een zestal bieren.

Jef Van Den Steen geldt algemeen als dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland: hij ligt aan de bron van een indrukwekkende reeks Davidsfonds bierboeken (Trappist, Abdijbieren, Geuze en kriek), is een vaste redacteur van De Zytholoog, geeft lezingen over bier en schrijft in Bier Passie Magazine en het culinaire tijdschrift Smaak. Bovendien houdt hij van reizen, waardoor ook de biercultuur van de ons omringende landen hem niet onbekend is.

Plaats van afspraak is Hoeve Nothegem te Nossegem om 20u. De prijs bedraagt 5 euro voor leden en 7 euro voor niet leden. Inschrijven is gewenst via info@vriendenvanhetbier.be

Jef Van Den Steen geeft op maandag 22 november nog een lezing in Sint Stevens Woluwe , georganiseerd door Davidsfonds Sint Stevens Woluwe.

Deze zal doorgaan in Zaal De Snuifmolen en zal handelen over Trappistenbieren. Hiervoor kan je inschrijven bij piessens.alfons@skynet.be

Hopelijk tot dan!

De Vrienden Van Het Bier

Streekbieren Weekend 15-16-17 oktober

Beste vrienden en vriendinnen van het bier

Mid oktober en dus weer tijd voor ons streekbierenweekend.

Wat kan u verwachten ? Zoals elk jaar een 25 tal biertjes, veel sfeer en twee spetterende optredens. Vrijdag geeft De Wit en Koo een spetterend optreden, en Zaterdag zal Triplex aantreden. De mensen die de bieren willen komen degusteren in een rustig kader kunnen bij ons terecht op zaterdag- en zondagnamiddag. Ook zal dit waarschijnlijk één van de laatste keren zijn dat je de 900, het superlekker bier ter gelegenheid van 900 jaar nossegem, kan degusteren, want na drie brouwsels van 2000 liter houden we het helaas voor bekeken. Ook zal er kunnen gesmuld worden van onze befaamde telloor met o.a. breydelham en ook in "ne 900" geaffineerde kaas. Als extra serveren wij dit jaar ook een boterham met paté gemaakt met Nossegems grondwitloof en Ne 900. Zeker de moeite om eens te komen proeven dus.

Dus iedereen welkom tijdens deze drie bruisende dagen ...
Vrijdag 15 oktober vanaf 20u (optreden om 22u) tot ...
Zaterdag vanaf 14u (optreden om 22u) tot ...
en Zondag vanaf 14u tot 18u

Hopelijk tot dan

De Vrienden Van Het Bier

Ne 900

fles en glas

Ne 900 is voortaan voor partikulier verkoop beschikbaar bij
Colruyt Nossegem
Voskapellelaan 11
1930 Nossegem

Mvg,
De Vrienden Van Het Bier


Historische optocht 900 jaar Nossegem

Hallo iedereen,

900 jaar Nossegem heeft ons al veel plezier bezorgd. Denk maar aan de succesvolle lancering van ons bier…

Het feestweekend, op 10, 11 en 12 september, komt nu ook heel dichtbij. Voor het volledige programma verwijs ik jullie graag door naar www.nossegem.be.

Op zondag 11 september staat er een historische optocht door Nossegem op het programma. De start is voorzien rond 14u en het zou anderhalf tot 2 uur in beslag nemen.

De Vrienden Van Het Bier zouden de Vrienden Van Het Bier niet zijn als we niet dadelijk mee op de wagen waren gesprongen. In dit geval mogen jullie dit letterlijk nemen!

Wat is de bedoeling:

We kleden een wagen aan in het thema Dorpsvertier! Er komt een toog met tapinstallatie op de wagen, tafel met kaartende mensen, muziek, darts, duivensport,…

Op bepaalde plaatsen zal de wagen halt houden, dan is het tijd voor een tournée générale! We zullen dus bier uitdelen aan het publiek!

Heb je zin om mee te lopen tijdens de stoet, om een kaartje te leggen tijdens de stoet, om een pintje te drinken tijdens de stoet, of wil je graag helpen bij de aankleding van de wagen geef dan een seintje . Je hulp is zeer welkom!

Alvast bedankt.

Groetjes,

Tom

Bezoek aan de Hopvelden + bezoek brouwerij Slaghmuylder

Beste vriend(in) van het bier,

Op zaterdag 7 augustus gaan de Vrienden van het Bier op daguitstap en u bent uiteraard van harte welkom om ons te vergezellen. Het programma ziet er als volgt uit:

  • Om 9u wordt er afgesproken op het Marktplein te Zaventem. Zodra iedereen aanwezig is vertrekken we met z’n allen richting Oost-Vlaanderen.
  • Rond 10u komen we aan in Meldert waar hopboer Roger Baert ons opwacht. Een gids van de stad Aalst zal ook aanwezig zijn om ons uitleg te verschaffen over de hopcultuur tijdens een rondleiding in de hopvelden. Als kers op de taart krijgen we de kans om een lekkere hopjenever te degusteren!
  • Omstreeks 11u45 maken we een korte wandeling naar het centrum van Maldert waar we een hapje gaan eten in ’t Vertier (www.tvertier.be). De Vrienden van het Bier trakteren u hier op een frisse Pikkeling, een lokaal biertje dat sommigen onder jullie zich misschien nog herinneren van op een van onze streekbierenweekends.
  • Om 13u vertrekken we alweer richting Ninove, waar we omstreeks 13u30 aankomen bij Brouwerij Slaghmuylder. De brouwerij stelt omwille van zijn 150-jarig bestaan (!) het hele weekend z’n deuren open voor het publiek. We brengen er een bezoek aan het biermuseum en kunnen er de authentieke stoommachine in actie zien! Naast de vele randanimatie is er ook nog een bierattributenmarkt, misschien de ideale gelegenheid voor wie net dat ene ditje of datje nog ontbreekt. Uiteraard is een bezoek pas compleet als er ook nog een biertje wordt gedegusteerd, hetgeen natuurlijk voorzien is.
  • Rond 16u vertrekken we dan terug huiswaarts, waar onze aankomst op het Marktplein gepland is tegen 16u30.

Dit alles wordt u aangeboden voor de wel érg ronde prijs van exact 0,- Euro!!! Het enige dat u hoeft te betalen is de maaltijd in ’t Vertier, waar u volgens uw eigen budget kan beslissen waar u zin in heeft. Een unieke gelegenheid dus om er een gezellig dagje uit van te maken, geheel in een rustig kader en als het meezit een prachtig zomerweertje.

Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@vriendenvanhetbier.be en dit nog vóór woensdag 4 augustus. Wees er op tijd bij want de plaatsen zijn beperkt!

Hopelijk tot dan!

Met vriendelijke groeten,

Vrienden van het bier

Lancering "Ne 900"

Het 900 jarige bestaan van Nossegem is voor ‘De Vrienden van het Bier’ de uitgelezen kans om uit te pakken met een waar gelegenheidsbier. In samenspraak met het organiserend comité van 900 jaar Nossegem kreeg dit bier dan ook de toepasselijke naam ‘Ne 900’.

‘Ne 900’ is een ongefilterde tripel met een alcoholgehalte van 7,5 vol%. Het is een bier met een aangename, frisse geur en een bittere afdronk die erg lang blijft hangen.

Vrijdag 21 mei om 20u30 lanceren we "Ne 900" van 't vat in cafe 'De Tinne Pot' met een optreden van Mastouche. Deze groep brengt een potpourri van muziek uit het lichte genre en schuwt daarbij geen enkele stijl: Folk, traditionals, blues-, popen rockcovers, wereldmuziek, kleinkunst en levensliederen. Met dit repertoire mikt Mastouche op herkenbaarheid en beoogt de groep een hoog “entertainment” gehalte.

Zaterdag 22 mei om 16u30 lanceren we "Ne 900" op fles in café 'De Koninklijke Belgische Reisduif' met een optreden van Anita & Charly. Begeleid door Charly op accordeon brengt Anita een mix van Vlaamse liedjes, Irish flok en Franse chansons. Ambiance verzekerd!!!

Ne 900 zal verder gedurende het hele feestjaar in en rond Nossegem te verkrijgen zijn. En natuurlijk ook op het grote feestweekend te Nossegem op 10, 11 en 12 september 2010.

Meer info kan je vinden op: Info Ne 900 & http://www.nossegem.be

brouwerijbezoek aan de "Brasserie à Vapeur"

Beste vriend(in) van het bier,

Door praktische problemen moeten we helaas melden dat het op 24/04 geplande brouwerijbezoek aan de "Brasserie à Vapeur" in Pipaix niet zal kunnen doorgaan. Echter niet getreurd: wie door die verandering plots een vrije agenda heeft kan al meteen een nieuwe activiteit invullen.

Op 24/04 gaat namelijk het Vilvordia Bierproeffestival door, u niet onbekend sinds onze vorige proeverij met Steven Vermeylen. In bijlage vindt u de affiche met alle informatie. De Vrienden van het Bier zullen aanwezig zijn, en om onze blauwe planeet een beetje te sparen zullen we ons in groep verplaatsen. Alhoewel het festival z'n deuren reeds opent om 10u vertrekken de Vrienden pas om 13u en dit vanaf het Marktplein te Zaventem (kwestie van de langslapers die bierdrinkers doorgaans zijn ook een kans te geven om mee te gaan).

Voor wie nog meer info wenst raad ik u aan http://vbpf.be zeker een bezoekje te brengen. Hier kan u ondermeer reeds een blik werpen op het concept en de bierlijst van deze editie.

Hopelijk tot dan!

Met vriendelijke groeten,

Vrienden van het bier